ΔΕΠ-Υ: κι άλλα αρχεία pdf

Είχα παρουσιάσει και σε προηγούμενη ανάρτηση pdf αρχεία για τη ΔΕΠΥ. Δε βλάπτει όμως να παρουσιάσω μερικά ακόμα. Εξάλλου, πού λεφτά για βιβλία... Επομένως, όποιος επιθυμεί μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε μόνοι μας να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση. Μην περιμένετε τίποτα από κανέναν άλλο. Πολλές φορές κι οι γονείς στέκονται εμπόδιο... και η άγνοιά μας όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Τέλος πάντων. Δύο καλά εισαγωγικά κείμενα είναι το Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα αγνώστου προέλευσης και το Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας στο σχολείο από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ.

Συμβουλές για γονείς, εκπαιδευτικούς, και ενήλικα άτομα με ΔΕΠΥ (πρώτο, δεύτερο, τρίτο κείμενο) από το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ.

Καλό είναι και το Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠ) Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), έργο της σχολικής συμβούλου ειδικής αγωγής Ν. Αιγαίου Γκονέλα Ελένης.

Το επόμενο κείμενο είναι οι σημειώσεις του μαθήματος Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα από τη διδάσκουσα Μαριάννα Σκουντή. Είναι εκτενές κείμενο· αλλά αρκετά κατατοπιστικό για το θέμα της ΔΕΠΥ.

Από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες βρήκα το Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας. Θα αργήσει να ανοίξει στον φυλλομετρητή· μα αξίζει τον κόπο. Τονίζει βέβαια τη φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Το παρακάτω κείμενο δεν ξέρω αν θα ενδιαφέρει κανέναν μιας και πραγματεύεται ένα πολύ ειδικό θέμα. Μεταπτυχιακή εργασία του Ηλία Βούλτσου.

Άλλο ειδικό θέμα: ΔΕΠΥ στους ενήλικες από τον Στράτο Αλεξάνδρου.

Ένα ακόμα καλό κείμενο είναι της Ζωής Αμπράζη.

Από ψυχιατρική ομάδα αυτή τη φορά το επόμενο κείμενο. Λογικά λοιπόν έχουμε και τους ιατρικούς μας όρους.

Θα τελειώσω με ένα doc κείμενο από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας.

Παρατηρήσεις:

Α) Υπάρχουν τρεις κατηγορίες συμπτωμάτων: η παρορμητικότητα, η απροσεξία, ο συνδυασμός και των δύο προηγούμενων κατηγοριών. Ένα παιδί θα ανήκει υποχρεωτικά σε μια από τις τρεις κατηγορίες. Ή θα είναι παρορμητικό ή θα είναι απρόσεκτο ή και τα δύο.
Β) Δυστυχώς πολλές φορές η ΔΕΠΥ συνυπάρχει και με άλλα προβλήματα, π.χ., δυσλεξία, εναντιωματική συμπεριφορά κ.ά., κάτι που περιπλέκει την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Γ) Διαβάστε συνάδελφοι κάποιο από τα κείμενα! Κι εγώ νόμιζα ότι τα ήξερα, αμ δε... δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Άντε και καλή σχολική χρονιά...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πολυ καλο μπραβο.