Μερικές συμβουλές αν μπλέξετε με το Ubuntu:

Α) Από τη στιγμή που θα επιλέξετε να στήσετε δίκτυο με βάση το Ubuntu, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχετε κάρτες δικτύου 1 Gigabit στα clients και στον server. Ακόμα κι αν δεν έχουν, μπορείτε πολύ εύκολα να αγοράσετε κάρτες δικτύου με πολύ χαμηλό κόστος. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος, αν έχετε πολύ παλιά μηχανήματα να μην τις υποστηρίζουν. Και πάλι όμως αξίζει τον κόπο. Για να αποφύγετε όμως τα έξοδα, αγοράστε πρώτα μία κάρτα και δοκιμάστε.

Β) Είναι πιθανόν να επιχειρήσετε να αγοράσετε μνήμες προκειμένου να μετατρέψετε τα thin clients σε fat. Μη νομίζετε ότι πιάνει πάντα το κόλπο. Καταρχήν, το σύστημα θα πετάει αν έχει 1 Gb RAM. Δεν είναι σίγουρο ότι τα μηχανήματα θα την υποστηρίζουν. Ακόμα και 512 Mb να βάλετε (το ελάχιστο όριο μνήμης που πρέπει να έχει ένα client για να το αντιμετωπίζει το Ubuntu ως fat), μπορεί να τρέχουν τελικά καλύτερα ως thin clients. Αν, για παράδειγμα, οι επεξεργαστές είναι Pentium 4, δουλεύουν καλύτερα ως fat clients από 2,4 GHz και πάνω. Η καλύτερη λύση είναι δυστυχώς η δοκιμή και λάθος.

Γ) Αν θέλετε μνήμες μη βιαστείτε να αγοράσετε. Επικοινωνήστε πρώτα με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ, γιατί μπορεί να έχουν. Μην προτιμήστε το ιμέιλ. Η προσωπική επικοινωνία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αν μάλιστα σας ξέρουν ήδη, γιατί τους έχετε καλέσει στο εργαστήριο για διάφορα θέματα, ακόμα καλύτερα.

Δ) Ζητήστε παλιούς η/υ από τους γονείς. Εμένα μου έφεραν 4 και δούλεψαν οι 2. Κάτι είναι κι αυτό. Ακόμα κι αν εσείς νομίζετε ότι δεν κάνουν, δείξτε τους στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Μπορεί να τους αναστήσουν. Αυτό είναι το προσόν του Ubuntu: αξιοποιεί άχρηστα μηχανήματα.

Ε) Όταν το στήσετε για πρώτη φορά μόνοι σας θα αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα. Μην απογοητευτείτε. Περιγράψτε το πρόβλημά σας στο google· μπείτε στην κοινότητα Ubuntu.gr· καλέστε το ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Επειδή δεν μπορείτε να το λύσετε εσείς, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να το λύσουν άλλοι.

ΣΤ) Όταν αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε στην τάξη, δοκιμάστε το πρώτα. Κατά προτίμηση μερικές μέρες νωρίτερα, για να έχετε τον απαραίτητο χρόνο να αντιμετωπίσετε τα απρόοπτα. Καλό είναι το Ubuntu, μα έχει και τα στραβά του…

Ζ) Μου αρέσει στο Ubuntu η έλλειψη εϕαρμογών. Λείπουν πολλά σε σχέση με τα Windows. Αναγκάζεσαι να γίνεις δημιουργικότερος. Αναγκάζεσαι να γίνεις μαθητοκεντρικός. Τι άλλο να κάνεις αν έχεις στη διάθεσή σου μόνο τον επεξεργαστή κειμένων; Πόσο θα αντέξεις να τα λες και να τα κάνεις όλα εσύ; Κάποτε θα πρέπει να παραχωρήσεις πρωτοβουλίες και στον μαθητή. Και τότε αρχίζει το ταξίδι…

Σχόλια