Βιβλίο για την πρώτη ανάγνωση και γραφή

Ένα καλό βιβλίο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην πρώτη ανάγνωση και γραφή —δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει δυσλεξία— είναι το «Μαθαίνω γραφή και ανάγνωση» από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη. Είναι δίτομο με τον πρώτο τόμο να ασχολείται με την εκμάθηση των γραμμάτων και τον δεύτερο με τα δίψηφα φωνήεντα / σύμφωνα, τους συνδυασμούς αυ και ευ, και τα πολλά συμφωνικά συμπλέγματα.

Ευτυχώς, δεν ακολουθεί τη σειρά του σημερινού βιβλίου της Γλώσσας στην εκμάθηση των γραμμάτων. Έτσι, ξεκινά από τα φωνήεντα, που είναι πιο εύκολα, περνά στα μ, ν, λ που μαθαίνονται γρηγορότερα από τα π, τ, με τα οποία ξεκινά το σημερινό βιβλίο, και στη συνέχεια έρχεται η σειρά των υπόλοιπων συμφώνων. Υπάρχουν πολλές επαναλήψεις (πώς αλλιώς;)· ασκούνται συστηματικά στα συμφωνικά συμπλέγματα, π.χ., βλ, γλ, γρ κ.ά. (ψιλά γράμματα για τους συγγραφείς του σημερινού βιβλίου)· υπάρχουν κεφάλαια αφιερωμένα στη διάκριση γραμμάτων που συχνά συγχέουν οι μαθητές, π.χ., γ-χ (κι άλλα ψιλά γράμματα για το τωρινό βιβλίο).

Εγώ το έμαθα από μια δασκάλα του σχολείου μου. Το χρησιμοποιώ για έναν αλλοδαπό μαθητή που ξεκίνησε την Α΄ τον Οκτώβρη και δυσκολεύεται να μάθει τα γράμματα. Για την ώρα με έχει βγάλει από μεγάλο αδιέξοδο. Μακάρι να το 'χα σκεφτεί νωρίτερα.

Σχόλια