Οι περιπέτειές μου με το Ubuntu

Όπως ανέϕερα στην προηγούμενη ανάρτηση, έχω μπλέξει με το Ubuntu. Τι είναι αυτό; Οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με τα Windows. Χωρίς αυτά ο η/υ σας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ουσιαστικά δεν ανοίγει. Το πρόβλημα με τα Windows είναι ότι τα αγοράζουμε και πλέον τα σχολεία δεν έχουν λεϕτά να ξοδεύουν — όχι ότι είχαν και ποτέ, αλλά λέμε τώρα… Αν δε θέλετε, επομένως, να αγοράσετε τα Windows υπάρχει η εναλλακτική λύση να χρησιμοποιήσετε κάποιο δωρεάν λειτουργικό σύστημα (τα Windows δεν ονομάζονται πρόγραμμα ή εϕαρμογή· ονομάζονται λειτουργικό σύστημα). Το πιο βολικό είναι το Ubuntu. Μοιάζει με τα Windows, έχει όμως αρκετές διαϕορές. Για τους απλούς χρήστες αναϕέρω ότι δε θα βρείτε το Word ή τον Internet Explorer. Ωστόσο υπάρχουν αντίστοιχες εϕαρμογές για να κάνετε τη δουλειά σας. Υπάρχουν κι αρκετές αξιόλογες εκπαιδευτικές εϕαρμογές που θα τις βρείτε μόνο εκεί.

Επειδή στο δικό μου το σχολείο οι η/υ αντί για Windows XP είχαν Windows 2000 αποϕάσισα να μπλέξω με το Ubuntu. Τα Windows 2000 είναι παλιά και δεν μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες των σχολείων (και σίγουρα όχι τη δική μου λόξα). Επομένως, η επιλογή Ubuntu ήταν επιβεβλημένη. Και ευτυχώς έχει αρκετά πλεονεκτήματα.

Το σημαντικότερο είναι το εξής: Προσϕέρει τη δυνατότητα να αναστήσει τα παλιά μηχανήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Ουσιαστικά αγοράζοντας 1 νέο ισχυρό υπολογιστή (με τετραπύρηνο επεξεργαστή για τους μυημένους) και ένα Gigabit Switch, έχετε καθαρίσει. Ό,τι θέλετε το εγκαθιστάτε σε αυτόν τον η/υ και το βλέπουν όλοι.

Κι ως συνήθως ό,τι είναι ωραίο στα λόγια, σπάνια επαληθεύεται. Από το καλοκαίρι παιδεύομαι και ακόμα δεν έχω καταϕέρει να το στήσω. Διάϕορα εμπόδια. Καταρχήν δεν ήξερα τίποτα για το Ubuntu. Ευτυχώς εδώ μπορείτε να μάθετε πολλά πράγματα, αρκεί να είστε προσεκτικοί αναγνώστες. Εγώ δεν ήμουν. Επίσης, ό,τι απορίες έχετε μπορείτε να τις θέσετε είτε εδώ είτε στο ϕόρουμ του ubuntu.gr. Θα σας απαντήσουν. Μη ϕοβηθείτε, ρωτήστε ό,τι θέλετε. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησαν πάρα πολύ.

Μετά θα πρέπει να βρείτε τα λεϕτά. Τουλάχιστον 500 €. Δεν είναι εύκολο. Καλό είναι να υπάρξει και μια συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στο δικό μου σχολείο βοήθησαν. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε ότι δε θα αγοράσετε τα Windows. Θα γλιτώσετε περίπου 100 €.

Άντε μετά να βρείτε και τον υπολογιστή. Ούτε αυτό είναι εύκολο. Απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραϕές. Για τον επεξεργαστή, την RAM, τον σκληρό, την κάρτα δικτύου, την κάρτα γραϕικών. Αλλιώς υπάρχει η περίπτωση να τον πληρώσετε τσάμπα. Η πιο απλή λύση: Στέλνετε τις προδιαγραϕές (εδώ σελ. 19) που θέλετε σε διάϕορα καταστήματα και τις απαντήσεις τις στέλνετε στο ϕόρουμ του ubuntu.gr ή εδώ στους υπεύθυνους της περιοχής σας και επιλέγουν αυτοί. Εννοείται ότι θα στείλετε πρώτα την πιο ϕτηνή. Μην τους τρελάνουμε κιόλας...

Πολύ σημαντικό είναι να προσέξετε την κάρτα δικτύου και το Gigabit Switch. Εγώ μάλλον την ψιλοέπαθα… το πολύ πολύ να δώσουμε ακόμα 25 €… δε βαριέσαι…

Κι εκεί που νόμιζα ότι τα είχα καλύψει όλα προέκυψαν οι ϕουσκωμένοι πυκνωτές... Ήταν σειρά των παλιών μηχανημάτων να με παιδέψουν. Τι σημαίνει ϕουσκωμένοι πυκνωτές για τον μέσο χρήστη; Ότι κολλάει ο υπολογιστής. Και δε κολλάει μόνο με τα Windows· κολλάει και με το Ubuntu... Η πιο απλή λύση είναι να αλλάξετε τη μητρική. Άλλη λύση είναι οι μητρικές E350 που έχουν πάνω διπύρηνο επεξεργαστή AMD, κάρτα δικτύου 10/100/1000 Mbit, κάρτα γραϕικών, κάρτα ήχου. Αν επιλέξετε αυτή τη λύση τότε δε θα χρειαστεί να πάρετε τον ισχυρό υπολογιστή. Αλλά αυτά σε άλλη ανάρτηση...

Σχόλια