TuxMath


Στο Ubuntu υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές. Μια από αυτές, μάλλον άγνωστη, είναι το TuxMath (τρέχει και στα Windows). Είναι ένα μαθηματικό παιχνίδι μέσω του οποίου οι μαθητές εξασκούνται στις νοερές πράξεις· προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί (η γνωστή μας προπαίδεια), διαιρέσεις. Όταν το πρωτοείδα δεν ενθουσιάστηκα. Το θεώρησα απλοϊκό· ένας πιγκουίνος πυροβολεί αστεροειδείς — ενθουσιάστηκαν όμως οι μαθητές μου. Τελικά αποδείχτηκε πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι... κι ας κάνουν ότι θα έκαναν κι αν τους έδινα μια απλή φωτοτυπία...

Το δεύτερο καλό είναι πως έχει επίπεδα δυσκολίας. Σε αντίθεση με το λογισμικό του Υπουργείο (που στην Α΄ βάζει μαζί με την απλή πρόσθεση και το συμπλήρωμα!!!!!), εδώ έχεις περισσότερες επιλογές και άρα μπορείς πολύ εύκολα να εξατομικεύεις τη διδασκαλία σου. Μάλιστα μπορείς να φτιάχνεις και δικά σου επίπεδα, λ.χ., αφαιρέσεις στην πρώτη δεκάδα μόνο με το 1, αλλά δυστυχώς είναι αρκετά πολύπλοκο για τον μέσο χρήστη. Ελπίζω να καταφέρω να γράψω κάτι γι' αυτό.

Μέχρι τότε αφήστε τους μαθητές σας να πυροβολήσουν όσους περισσότερους αστεροειδείς μπορούν. Θα μάθουν και θα το ευχαριστηθούν κιόλας.

Σχόλια