pdf για παιδαγωγικά θέματα 1

Καλή χρονιά, σε όλες και σε όλους! Πόσο καλή θα είναι δεν το ξέρω, αλλά θα το διαπιστώσουμε σύντομα όλοι μαζί...

Στα γνωστά μας θέματα τώρα. Εδώ θα βρείτε αρκετά μικρά ηλεκτρονικά κείμενα (pdf) που καταπιάνονται με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Δυστυχώς, είναι στα αγγλικά. Έτσι, αποφάσισα σιγά σιγά να παρουσιάζω διάφορα αποσπάσματα στο ιστολόγιο ελπίζοντας να τα σχολιάσουμε μαζί.

Αρχή, λοιπόν, με κάτι απλό και περίεργο. Από ό,τι φαίνεται είναι καλύτερο, αντί να βάζεις 8 προβλήματα για να λύσουν οι μαθητές, να βάζεις 4 για να λύσουν και άλλα 4 στα οποία θα γράφεις εσύ τη λύση και αυτοί θα τη μελετούν. Το μυστικό είναι τα λυμένα και τα άλυτα προβλήματα να εναλλάσσονται. Ένα άλυτο, ένα λυμένο και πάλι ένα άλυτο και πάει λέγοντας.

Το τι ακριβώς θα αναγράφεται στη λύση δεν είναι ξεκάθαρο, επομένως αφήνεται στην κρίση του εκπαιδευτικού. Μπορεί δηλαδή η λύση να μην περιέχει καμιά διευκρίνιση ή να περιέχει κάποιες. Φυσικά, με την πάροδο του χρόνου τα λυμένα προβλήματα υποχωρούν και αντικαθίστανται από άλυτα.

Στο άρθρο υπονοείται ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι χρήσιμη στην επίλυση προβλημάτων στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες. Πιστεύω όμως πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην εκμάθηση του συντακτικού. Δε βλέπω να υπάρχουν και μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ένα μαθηματικό πρόβλημα και στην συντακτική ανάλυση μιας πρότασης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη πρακτική (στα Αγγλικά) εδώ.

Σχόλια

Ο χρήστης Γιάννης είπε…
Καλή χρονιά, με υγεία!!!!
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Καλή χρονιά και σε σένα, Γιάννη!