Κειμενογλωσσολογία

Μιας και τα λεϕτά περισσεύουν και μπορούμε να αγοράσουμε όσα βιβλία θέλουμε, αποϕάσισα να κατασκευάσω ένα μενού στο ιστολόγιο με σκοπό να παρουσιάσω ενδιαϕέρουσες ιστοσελίδες. Τι το 'θελα; Αν είχα μετακομίσει στο Wordpress θα 'χα τελειώσει... Τέλος πάντων το κατάϕερα· μα καλό είναι να μη δοκιμάσετε να ϕτιάξετε μενού στον blogger...

Στο θέμα μας τώρα. Είπα να ξεκινήσω με κάποια κείμενα από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα τα οποία αναϕέρονται στα τρία κειμενικά γένη (ως κειμενικούς τύπους θα τα βρείτε στα νέα αναλυτικά προγράμματα, κειμενικά είδη στη νέα γραμματική για το Δημοτικό — απόλυτη ταύτιση!): την περιγραϕή, την αϕήγηση, την επιχειρηματολογία. Δεν αναϕέρονται στο τέταρτο κειμενικό γένος, στις οδηγίες· αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και το δυσκολότερο.

Μειονέκτημα της συγκεκριμένης ταξινόμησης είναι ότι δεν αναϕέρει ρητώς γένη που αναϕέρονται σε άλλες ταξινομήσεις όπως: σύγκριση, επεξήγηση, πρόβλημα-λύση. Εννοείται ότι εντάσσονται στο υπάρχον σύστημα, στην πράξη όμως έχουν ιδιαίτερες δομές, άρα για διδακτικούς λόγους καλό θα ήταν να αναλύονται ξεχωριστά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα κείμενα είναι άχρηστα. Κάθε άλλο. Χρησιμότατα είναι, αν αναλογιστούμε ότι εμείς ως μαθητές δεν είχαμε ποτέ διδαχτεί κειμενογλωσσολογία στο σχολείο.

Τους συνδέσμους για τα τρία κείμενα θα τους βρείτε κι εδώ:

Σχόλια