Συμβουλές για χαλάρωση

Καλοκαίρι, δεν ξέρω τι να γράψω στο μπλογκ, διάβασα κάπου μια ανάρτηση κι είπα: «Ας γράψω για τη χαλάρωση»· πώς να διώχνεις το άγχος, την ένταση, την απογοήτευση που έχει το επάγγελμά μας. Δε θα μιλήσω γενικά, προσωπική εξομολόγηση είναι γεμάτη τεχνικές και καταστάσεις που με βοηθούν να ηρεμήσω. Ξεκινάω λοιπόν:

Α) Να αποδεχτείς ότι όλα τα παιδιά δε μαθαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς ό,τι και να κάνουμε. Για μένα αυτή είναι η κύρια πηγή άγχους. Σίγουρα και για πολλούς άλλους. Δυστυχώς, ικανοποιούμαστε μόνο όταν όλη η τάξη αριστεύει. Ξέρουμε ότι είναι αδύνατον, αλλά εμείς εκεί, επιμένουμε. Λάθος. Μέγα λάθος. Το μόνο που έχω κερδίσει είναι άγχος, εκνευρισμό, απογοήτευση.

B) Διάβασμα. Παλιότερα είχα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό. Εκεί έχουν ένα ρητό: «Μην ξαναεϕευρίσκεις τον τροχό»· αν κάποιος έχει λύσει το πρόβλημά σου, αντίγραψέ τον. Κερδίζεις πολύτιμο χρόνο. Πού θα τους βρούμε; Σε βιβλία, περιοδικά, ψηϕιακές κοινότητες ή στον συνάδελφο που κάθεται δίπλα μας. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να ανακαλύψουμε ότι το πρόβλημά μας είναι προς το παρόν άλυτο. Γιατί να σκάμε επομένως;

Γ) Τα παιδιά μου. Μεγάλο σχολείο. Βλέπεις τα πράγματα διαϕορετικά. Κατανοείς καλύτερα την πλευρά του γονιού —πλέον είσαι κι εσύ—, ανακαλύπτεις λάθη. Προπαντός δε σκας που τα παιδιά των άλλων δε μαθαίνουν. Τα δικά σου τα ίδια δεν κάνουν;

δ) Το καλό κλίμα στο γραϕείο. Δεν εξαρτάται τελείως από μας, αλλά πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Το προσπαθώ. Δεν είμαι τέλειος, αλλά το προσπαθώ. Αν πάντως βρεθείς σε καλό σύλλογο, πολλά προβλήματα λύνονται χωρίς να το καταλάβεις.

Σχόλια