Κίνητρα Μαθητών

Στο ξεκίνημα αυτού του ιστολογίου είχα γράψει 4 κείμενα σχετικά με τα κίνητρα των μαθητών. Πρότεινα δε και κάποιους τρόπους εφαρμογής αυτών των θεωριών στην τάξη. Αποφάσισα να τα ξαναθυμήσω μιας και δεν νομίζω πως τα έχουν διαβάσει πολλοί. Από τη δική μου μεριά πιστεύω πως είναι πολύτιμα, αφού με έχουν ξελασπώσει αρκετές φορές.


Από τα τέσσερα το αγαπημένο μου κείμενο είναι σίγουρα αυτό που αναφέρεται στην αυτο-αποτελεσματικότητα. Γιατί; Γιατί με έχει βοηθήσει τις περισσότερες φορές και γιατί ανατρέπει έναν βασικό μύθο. Τον μύθο του τεμπέλη μαθητή.

Όλοι μας, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές έχουμε κατηγορήσει πολλές φορές τους αδύναμους μαθητές για αδιαφορία, τεμπελιά, νωθρότητα, ραθυμία. Θεωρούμε ότι αν προσπαθούσαν παραπάνω θα πετύχαιναν περισσότερα. Αυτήν την αντίληψη ανέτρεψε ο Bandura τη δεκαετία του '70. Έδειξε πως η τεμπελιά, η αδιαφορία, ο χαβαλές, η προβληματική συμπεριφορά συχνά δεν ήταν οι αιτίες αλλά τα αποτελέσματα της αδυναμίας των μαθητών να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου. Η λύση είναι απλή. Να πείσουμε αυτούς τους μαθητές ότι μπορούν να πετύχουν. Πώς; Κάποιες ιδέες γράφω στα κείμενα που σας προτείνω. Καλή ανάγνωση και καλή σχολική χρονιά!

Σχόλια

Ο χρήστης gyristroula2 είπε…
Σ'ευχαριστούμε,συνάδελφε. Καλή χρονιά, επίσης!
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Καλή χρονιά να έχετε γιατί εγώ θα είμαι σε άδεια ανατροφής!!
Ο χρήστης Domenica είπε…
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Μα αρέσει πολύ ο θετικός τρόπος σκέψης ακόμα και όταν όλα φαντάζουν αρνητικά, υπάρχει πάντοτε η θετική πλευρά. Πες σε ένα φοβητσιάρη πόσο πολύ τον θαυμάζεις και πως διακρίνεις σε αυτόν μεγάλο θάρρος και τον έκανες ήδη θαρραλέο. Πες σε ένα που πιστεύει πως είναι άσχημος –κανένας δεν γεννιέται άσχημος – πόσο όμορφο τον βλέπεις και θα αρχίσει να βλέπει την ομορφιά του. Πες σε ένα παιδί που τεμπελιάζει πόσο απεριόριστες είναι οι δυνατότητες του και θα δεις την μεταμόρφωση έστω και σιγά-σιγα.

Καλή συνέχεια στο όμορφο λειτούργημα σας. Αν θέλετε επισκεφτείτε το ιστολόγιο μου. Ντομένικα www.coffee-talks.com